Gesztenyés Fatörsz
2004.12.20. 21:15
Karácsonyi ínyencség az egész család számára
Hozzávalók:
a tésztához: 4 tojás, 10 evőkanál hideg víz 10 dkg (kb. 5 evőkanál) kristálycukor 10 dkg (kb. 5 evőkanál) finomliszt 5 dkg (kb. 2 púpozott evőkanál) porcukor a krémhez: 50 dkg fagyasztott gesztenyemassza 20 dkg natúr (véletlenül sem sós!) vajkrém, 0,3 dl rum a mázhoz: 14 evőkanál kristálycukor 6 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor 6 evőkanál víz, 8-10 dkg vaj
A tojásokat szétválasztjuk, sárgájukat a vízzel habosra verjük (konyhai robotgéppel 1 perc), majd a cukorral addig keverjük tovább, míg az utóbbi feloldódik benne, kis- sé kifehéredik, és tejföl sűrűségű lesz (konyhai robotgéppel 2 perc). A lisztet beleszórjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé evőkanalanként a porcukrot is hozzáadjuk, majd óvatos mozdulatokkal – nehogy összetörjön – az előzőekbe forgatjuk. Végül sütőpapírral bélelt vagy kivajazott és be-lisztezett gáztepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben, közepes láng-gal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) 16-17 perc alatt megsütjük. Azon melegében feltekerjük, így hagyjuk kihűlni. A szobahőmérsékleten felengedett gesztenyét a vajkrémmel és a rummal habosra keverjük. A piskótát kihengergetjük, a gesztenyés krémmel megkenjük, újra föltekerjük és a hűtőszekrénybe tesszük. A mázhoz valókat kevergetve 1-2 percig főzzük, kissé hűlni hagyjuk. A kész tekercset – miután 1-2 szeletet levágtunk belőle – a csokoládés krémmel körbekenjük, villával megcifrázzuk. A félretett szeleteket is megkenjük a krémmel (félbe is vághatjuk) és az
|