Flódni Torta
2004.12.20. 21:27
Süssél finomságot a család többi tagjának
Hozzávalók:
a tésztához: 60 dkg finomliszt 35 dkg margarin 1 kiskanál só 7-8 dkg kristálycukor 1 dkg élesztő 2 dl hideg víz a nyújtáshoz: liszt a forma kikenéséhez: 3 dkg vaj a máktöltelékhez: 40 dkg kristálycukor 2 dl víz 50 dkg őrölt mák 6-8 dkg mazsola (el is maradhat) a diótöltelékhez: 40 dkg kristálycukor 2 dl víz 50 dkg őrölt dió 6-8 dkg mazsola (el is maradhat) az almatöltelékhez: 1,25 kg alma 30 dkg kristálycukor 5-6 dkg zsemlemorzsa fél kiskanál őrölt fahéj 1 citrom reszelt héja a lekenéshez: 1 tojás a tálaláshoz: porcukor
A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, megsózzuk, a cukorral, az összemorzsolt élesztővel és a vízzel összegyúrjuk. Letakarva legalább 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Ezután 5 egyenlő részre osztjuk. Az egyiket belisztezett deszkán egy kb. 26 centi átmérőjű körré nyújtjuk, ügyelve, hogy szép szabályos legyen, ezért a tortakarikát ráfektetjük, s ennek mentén a tésztát körbevágjuk. A leeső részeket az egyik tésztacipóhoz gyúrjuk, ahogyan majd a többi maradékot is: ebből lesz a torta oldala, amihez a legtöbb tészta kell. Sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsire fektetjük, villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 10 perc alatt világosra elősütjük. Ugyanígy még egy lapot sütünk, ezek ugyanis a torta közepére kerülnek, ahol nem sülnének meg. A máktöltelékhez való cukrot a vízzel felforraljuk, majd a mákot belekeverjük, mazsolával gazdagíthatjuk, majd a tűzről levéve hűlni hagyjuk. A diótölteléket ugyanígy készítjük el. Az almatöltelékkel várunk még egy kicsit, mert állás közben sok levet enged. Egy 26 centi átmérőjű, lehetőleg szétszedhető tortaformát jól kivajazunk. Egy kerekre nyújtott tésztalappal - de nem az elősütöttel - az alját kibéleljük. A legducibb cipót hosszú téglalap alakúra nyújtjuk és belülről a forma oldalához tapasztjuk. A diótölteléket rásimítjuk, vizes késsel elkenegetjük. Egy elősütött tésztakorongot ráfektetünk. Erre kerül egyenletesen a máktöltelék, amit a másik elősütött tésztával beborítunk. Most jön az almatöltelék. Ehhez a gyümölcsöt meghámozzuk, durvára reszeljük, majd a többi hozzávalóval gyorsan összedolgozzuk. Az előzőekre rétegezzük, az utolsó, kerekre nyújtott tésztalapot ráfektetjük. A tésztaszélek találkozásánál jól összenyomkodjuk, nehogy a töltelék kifolyjon. A tetejét felvert tojással megkenjük, villával kicifrázzuk. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C) 35 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, és csak másnap szeleteljük fel. Tálaláskor a tetejét porcukorral meghintjük.
|